Kmetija Veles je osebna zgodba uspeha. Je nastajajoče družinsko podjetje, ki sprejema k sodelovanju (poslovnem, prostovoljnem in prijateljskem) zavedne ljudi. Ljudi, ki delujejo trajnostno naravnano.

Spodaj je opisan prvi del zgodbe. Tisti osebni. S preprosto idejo para, da si želita ustvariti dom za boljši jutri. Poslovno-povezovalni del najdete pod zavihkom Zavod Veles.

OGLED POSESTI

Šest let je minilo, odkar sva kupila kmetijo. Stara, zapuščena …

Naložena s kramo, obložena z umazanijo. A dejansko nisva tega videla. Po končanem študiju in dolgem potovanju, sva iskala ‘nekaj’ za ustvariti skupno življenje.

In to je tisto, kar sva začutila pri ogledu te posesti.

NOVI ČLANI

Leta minevajo, iz dveh sva postala družina, pridružil se je še četrti.

Prvotna krama izginja, obnavljava, gradiva. Ideje padajo in čas je prišel, da je zaživela ena izmed njih: Kmetija Veles.

DOPOLNILNA DEJAVNOST

Leta 2014 je bila odprta dopolnilna dejavnost na kmetiji. In s tem tudi vrata naše kmetije ne zgolj prostovoljcem ampak tudi poslovnemu svetu s širjenjem naravne gradnje.

Tradicionalne gradnje, kot sva jo najprej poimenovala.

Skozi čas tistega prvega leta iz domačega gnezda, se je v nama razvila želja po sonaravnem bivanju. Pridobivala sva znanje, izkušnje. Ekološko kmetovanje, permakultura, biodinamika in naravna gradnja. Da, dom, lastno gnezdo – za najino družino – iz naravnih materialov. Skozi prostovoljstvo in kasneje še skozi delo ter usposabljanje pri različnih slovenskih podjetjih, ki se v Sloveniji ukvarjajo z naravno gradnjo, sva dobila več kot dovolj, da to lahko ponudiva tudi vam.

Iz zgodovine je vidno, da je velik del današnje naravne gradnje pravzaprav tradicionalna gradnja (npr.: apneni ometi, butane stene). Tako smo vzeli navade iz preteklosti in jim primešali sodobni čas.

V veliki večini se pozablja, da je takšen način gradnje tradicionalen. S tem namenom smo se povezali z Gospodarsko zbornico Slovenije ter preko njihove komisije pridobili certifikat, da naše storitve in izdelki sodijo v domačo obrt.

Prav tako smo ves ta čas obnavljali kmetijo po principu naravne gradnje. In s tem testirali različne materiale, raznolike nanose, različna razmerja materialov… Vse skupaj se je lepo uskladilo z lokalnim izkopavanjem ilovice. Tako smo začeli razvijati postopek pridelave ilovnatega prahu.

In sedaj lahko ponudimo pridobljeno znanje, kvalitetne storitve, preizkušen material. Vse skupaj se odlično dopolnjuje in nam skupaj omogoča kvalitetno noto življenja.

Naj medsebojno sodelovanje pripomore k temu, da tradicionalni materiali postanejo ponovno sodobni in ne zgolj naša zgodovina ter naravna gradnja ponovno tradicionalna gradnja.

Posodabljamo tradicijo.