Hiše iz slamnatih bal se načeloma delajo na leseno konstrukcijo. Pri postavljanju konstrukcije je pomembno, da že vnaprej idejno sodelujete z nekom, ki vam bo vgradil slamo ali imate sami v načrtu, kako boste to naredili, če ste se odločili za samogradnjo. Tako se boste izognili marsikateri težavi in nejevolji.

Izrednega pomena je, da so kocke pravilno pripravljene in ustrezno shranjene. V kolikor je kmet baliral v sončnem, suhem vremenu in bale čakajo na gradnjo pod streho, je strah pred žuželkami in plesnijo odveč.

Slamnata bala kot gradbeni material ulovi dve muhi na en mah: z njo zgradimo stene in istočasno hiši damo dobro izolacijo (toplotno in zvočno). Koeficient toplotne prevodnosti je 0.14W/m?K, kar ustreza standardom pasivne gradnje.

Ko so bale vgrajene, nastopi čas, da hišo oblečemo. Od znotraj z ilovnatim ometom in od zunaj z apnenim. Omet bale še dodatno zveže in doda trdnost.

Ometana bala pa se dobro obnese tudi na protipožarnem testu. V Nemčiji so ometeno balo izpostavili 800 ° C in po 90 minutah se je iz nje začelo kaditi. Takšna bala ne zagori, ker ni dovolj kisika za ogenj.

Da pa preprečimo še zadnji pomislek, ki se rad pojavi, damo v zunanji omet pri stiku s tlemi mrežico in s tem še dodatno preprečimo pot miškam v naš dom.