Video v naravi

Na kmetiji Veles je v septembru potekala vikend filmska delavnica: Video v naravi. Projekt je organiziral Zavod Veles, Zavod za trajnostni način življenja in ga je mentoriral Tomaž Pavkovič. Projekt podpira s sofinanciranjem občina Sevnica. Dogajanje je zapisal Tomaž Pavkovič. Nastala sta dva filmčka, ki si ju lahko ogledate   TUKAJ   in   TUKAJ  .

Delavnico “Video v naravi” smo načrtovali že v zimskih mesecih v upanju, da bo mesec september še topel in suh.  Zato smo ob pogledu na vremensko napoved na dolgo pričakovani vikend skeptično zmajevali z glavo in se prepustil dogajanju.
Udeležence delavnice sta pričakala Petra in Janez z družino ter nam razkazala kmetijo Veles z okolico. Veliko stvari je bilo za nas novih ter poučnih, saj delujejo in živijo sonaravno na večih področjih. Po ogledu kmetije in čajne dobrodošlice smo se z udeleženci lotili dela.Najprej smo se pogovorili o možnostih snemanja in razvijali idejo, kakšen video bomo naredili s skupnimi močni. Napisali smo scenarij, razdelili vloge ter po kosilu začeli s snemanjem. V filmu spremljamo češkega prostovoljca Jakuba in skozi njegove oči spoznavamo življenje in delo na eko kmetiji Veles. Od gojenja zelenjave, priprave ozimnice, kuhanja, uporabo hrane iz okolice, čiščenja posode z otrobi in uporabe kompostnega stranišča in solarnih tušev. Za snemanje smo porabili cel dan.
videovnaravi videovnaravi2 videovnaravi4
videovnaravi5 videovnaravi6 videovnaravi7
V nedeljo so udeleženci posneli še kratki film o življenju na kmetiji ter spoznali osnove računalniške montaže.Filma bosta predvajana na ponovnem srečanju na kmetiji Veles v oktobru.Bil je lep vikend v dobri družbi, kjer se je vsak od nas naučil nekaj novega.
Tomaž Pavkovič