Tri, štiri, zdaj!

Neverjetno, koliko se lahko zgodi v enem mesecu! Glavni dogodek na kmetiji v mesecu maju je prihajajoča delavnica, ki bo ta vikend (21, 22. maj 2016). Vse priprave, prijave, vsa pomoč nas dodatno motivira in pritrdi, da smo na pravi poti. Da je ustrezen čas.

 

Takoj na začetku maja, po prvem delu PDC tečaja na domačiji Pr’ Nebavec, se je začela sezona prostovoljcev, tako iz tujine kot iz Slovenije. Vedno smo veseli, kadar se nam pridružijo ljudje in začutijo naše sanje kot del svojih. V tem je smisel našega delovanja. Da ljudje občutijo takšno življenje v njegovi celostni perspektivi, z vsemi neverjetno odličnimi stvarmi in tistimi manj odličnimi na drugi strani palice.

 

001

 

 

 

Začeli smo z izdelavo totema kmetije. Ker se naša kmetija imenuje po bogu Velesu, vsebuje totem element bika in element kače, s katerima je bil Veles največkrat upodobljen. Za totem smo ponovno uporabili stvari, ki so v večini  bile že na kmetiji.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Potem so sledili sončni dnevi košnje, grabljenja in zastiranja. Izkoristek vremena je eden izmed pomembnejših vidikov na kmetiji. Vse se veže na vreme in na naše opazovanje le-tega. Nato sledi prilagajanje razmeram in načrtovanje. Šele nato izvedba. Uf, kako permakulturno se to sliši. Le še praznovanje je potrebno dodati ob evalvaciji za zaključek.

002 006 012

 

Nabralo se je že kar nekaj del, za katerih izvedbo smo potrebovali bager. Tako je dva dni brnelo in se kopalo kot že dolgo ne. Podrli so se stari svinjaki, izravnal se je teren ter utrdilo področje, kjer bomo v sklopu delavnic MLADI GRADIMO TRAJNOSTNO! postavili kokošnjak.

007 019 020

Vmes smo čofotali, se učili žagati in kolesariti. Pozitivna stvar tega, da večina časa preživimo skupaj je definitivno ta, da sta otroka res vključena v vse naše aktivnosti (in mi v vse njune). Lahko pa se pogleda na to z malo manj obetavnega kota, kadar želiš neko stvar hitro in v miru izvesti. To seveda ne gre. A, mislim, da vsi vemo, v katero stran se prevesi tehtnica.

 

022 071 068

 

Nekje vmes se je zgodil drugi del permakulturnega tečaja na domačiji Pr’ Nebavec. A ta si zasluži svoj prispevek. Po prihodu domov, je bila pripravljena ograja za prestavljanje našega pujsa, Pipeka. Veselje je bilo izredno iz vseh strani. Takole je bilo.

 

060 062 072
070 077 075

 

 

V grobem smo dokončali priprave za delavnice. Se veselimo in pričakujemo vse, ki so nam izrazili svoje želje. Vabljeni! Ter hvala vsem, ki skupaj z nami to omogočate, ustvarjate. Brez vas, bi bila sama dva. Brez vas, ne bi bilo smisla.