Permakulturni tečaj zaključen … Novi izzivi na vidiku!

P5011497 P4271378 P4291452
P4301471 P4271376 P5011500

Zemlja, sonce, voda, zrak,

če jih čuvaš si junak,

oje,

a vidiš tud’ ti?

Dober mesec mojega življenja je prevzela permakultura v vsej svoji veličini.  Željna znanja in spoznanstev sem srkala vase hranilne snovi, ki so mi jih drugi nudili. V glavi so se naredili predalčki. Tisti za ‘rastlinsko’ permakulturo. Tisti za ‘srečno ekonomijo’ permakulturnih načel. In tisti največji za ‘socialno’ permakulturo.

Opazuj in deluj,

dobro glej in načrtuj,

oje,

bi ‘probal’ še ti?

Pustila sem si čas za opazovanje in nato delovanje – tisto prvo načelo permakulture, ki ga vsi učitelji tako zelo poudarjajo. V celotnem spektru evforije sta srce in um ponovno našla harmonijo skozi štiri dele tečaja. O, kako prekleto je to pomembno! In kako cenim kadar možgani valovijo v ritmu bitja srca – takrat se počutim izpolnjena.

Eden drugega podpiramo,

zato se ne sekiramo,

oje,

a čutiš tud’ ti?

Dnevi so minevali, ljudje so ostajali. Eni in isti obrazi. Vsak od njih mi je kot ogledalo kazal, kje so moja močna področja in kaj je tisto, kar imam še za predelati.  Nisem se skrivala za lupinami. Nisem se zastirala pod ogromnimi količinami listja, sena ali slame.  Dovolila sem si, biti to, kar sem. Dovolila sem drugim, da me vidijo kot celotno osebnost brez zastirk. In bodimo iskreni: kolikokrat dovolimo to ‘neznancem’ okoli sebe? Če smo še bolj iskreni: kolikokrat se skrijemo v kup listja tudi pred tistimi najbližjimi?

Med nami smeh je res pogost,

med nami se ustvarja trden most,

oje,

povabljen tud’ ti…

Ustvaril se je trden most. Kaj most! Ogromna skala, ki povezuje bregove individumov in jih združuje v svojem namenu. S tečajem smo začeli ‘lepo’ zgodbo sodelovanja ter jo tekom srečanj nadgrajevali. Verjamem, da smo v večini zmožni zgodbi dodati različne aspekte realizacije in nikoli končnega epiloga. Saj je ravno v tem smisel, da se sistem izgrajuje in izboljšuje skozi leta, skozi generacije.

Za vse otroke, ki med nami so,

lepši svet ustvarjamo,

oje,

ustvarjaj še ti.

Ne, nisem utopična v optimizmu. Dejansko skupina vibrira z energijo, kot da je vse mogoče. In ravno v najvišji točki vznesenosti, nas je eden izmed udeležencev opomnil:¨ Pa da ne bi kdo mislil, da zdaj držimo Boga za jajca.¨ Še vedno smo ostali pri idejah, ki se dajo realizirati in pri prepričanjih, ki jih zmoremo ponotranjiti. Ter jih  prenesti na svet okoli nas, ki nas obdaja vsakodnevno.

Skrb za zemljo in ljudi,

to zmoremo prav vsi,

oje,

verjemi tud’ ti!

Da, takšen tečaj je celovita rast posameznika na vseh področjih trajnostnega delovanja. Tista pika na i mi je bila ravno ta sinhronost permakulture in trajnostnega bivanja, ki ga dajemo v ospredju na naši kmetiji. Tako lepo gresta z roko v roki in jaz jima sledim korak za korakom.

In kaj je tečaj PDC? 

Povezovanje in sodelovanje. Izgradnja svoje notranjosti, nadgradnja znanja s pomočjo skupinskega doživljanja življenja. Je začetek močne motivacije za trajnostno ustvarjanje življenja.

005 007 012