Mladi gradimo trajnostno! 2017

Na kmetiji Veles smo izvedli sklop enodnevnih in tedenskih delavnic iz tematike gradnje, in sicer naravne gradnje in osebnostne.

Projekt Mladi gradimo trajnostno že drugo leto sofinancira Občina Sevnica, organizira pa ga Zavod Veles, Zavod za trajnostni način življenja. Nastal je iz želje organiziranega širjenja znanja in predvsem zaradi izražene želje mladih po udeležbi in učenju na kmetiji.Projekt je letos v celoti potekal na kmetiji Veles in se prek naravne gradnje dotaknil trajnostnih perečih izzivov. Tako smo že zgodaj spomladi z mladimi postavljali rastlinjak, nato v poletni vročini skrbeli za vodo in gradili solarne tuše na deževnico. Pika na i sta bili delavnica postavitve ravne strehe in vgradnje slamnatih bal v leseno konstrukcijo, ki smo jo zaščitili z apnenim ometom.

V dnevni program vključujemo socialno permakulturo, ki skrbi za zdrav in pristen odnos med ljudmi. Tako lahko mladi delijo svoje občutke, se jih naučijo izražati in sprejemati mnenja drugih.

Vsakdanjik na kmetiji kliče po nabiranju zelišč, divje hrane in pripravi zdravih obrokov ter permakulturnem kmetovanju. Na takšen način so bili udeleženci celovito vključeni v proces trajnostnega načina življenja.

Navdihujoče je, da se mladi množično udeležujejo takšnih delavnic in so pripravljeni trdno delati na kmetiji v zamenjavo za znanje, izkušnje ter občutek pripradnosti, spoštovanja in soustvarjanja.

IMG_0257 IMG_0272 IMG_0321
IMG_0400 IMG_0442 IMG_0491