Hiše iz slamnatih bal

Hiše iz slamnatih bal se načeloma delajo na leseno konstrukcijo. Pri postavljanju konstrukcije je pomembno, da že vnaprej idejno sodelujete z nekom, ki vam bo vgradil slamo ali imate sami v načrtu, kako boste to naredili, če ste se odločili za samogradnjo. Tako se boste izognili marsikateri težavi in nejevolji.

 

016

 

 

Izrednega pomena je, da so kocke pravilno pripravljene in ustrezno shranjene. V kolikor je kmet baliral v sončnem, suhem vremenu in bale čakajo na gradnjo pod streho, je strah pred žuželkami in plesnijo odveč.

 

Slamnata bala kot gradbeni material ulovi dve muhi na en mah: z njo zgradimo stene in istočasno hiši damo dobro izolacijo (toplotno in zvočno). Koeficient toplotne prevodnosti je 0.14W/m?K, kar ustreza standardom pasivne gradnje.

 

Ko so bale vgrajene, nastopi čas, da hišo oblečemo. Od znotraj z ilovnatim ometom in od zunaj z apnenim. Omet bale še dodatno zveže in doda trdnost.

Ometana bala pa se dobro obnese tudi na protipožarnem testu. V Nemčiji so ometeno balo izpostavili 800 ° C in po 90 minutah se je iz nje začelo kaditi. Takšna bala ne zagori, ker ni dovolj kisika za ogenj.

 

 

 

Da pa preprečimo še zadnji pomislek, ki se rad pojavi, damo v zunanji omet pri stiku s tlemi mrežico in s tem še dodatno preprečimo pot miškam v naš dom.

 

Posodabljamo tradicijo.

Ta spletna stran uporablja piškotke. Za uporabo te strani se strinjate z uporabo piškotkov. preberi več

To spletno mesto za izboljšanje uporabniške izkušnje uporablja piškotke Google Analytics, ki beležijo vaše uporabniške podatke kot so:
- IP naslov,
- čas dostopa,
- št. obiskov strani,
- čas dostopa

Zapri