DA! za trajnost 2018, EVS projekt

Izkušnja, pridobljena z učenjem, in prostovoljnim delom je glavni cilj EVS prostovoljstva znotraj programa ERASMUS+. Letos so sicer nastale manjše spremembe. EVS prostovoljstvo se je spremenilo v Projekte prostovoljstva znotraj programa Evropske solidarnostne enote. Možnost lahko izkoristijo mladi, stari od 18 do 30 let. Novost je tudi ta, da se lahko mladi udeležijo dolgotrajne prostovoljne izkušnje (od 2 do 12 mesecev) ne samo v tujini, ampak tudi v svoji državi.
Zavod Veles na kmetiji Veles omogoča takšno doživetje. Letos sta znotraj organizacije dva prostovoljca, ki opravljata evropsko prostovoljno službo. Zakaj se je za takšno izkušnjo odločila Marina in kaj je z njo pridobila, lahko preberete v nadaljevanju.

”Zame je biti EVS-prostovoljka velikega pomena. Toda najpomembnejše je zagotovo pridobivanje nove življenjske
izkušnje: prostovoljno delo, druga država, kraj, ljudje in različni načini življenja. Jaz sem
prostovoljka na kmetiji Veles. Ustanovitelja te kmetije sta Petra Jazbec in Janez Jordan.
Kmetija temelji na trajnostnem načinu življenju, kar je bil glavni razlog za mojo prijavo na EVS. Tega ne poznam dobro, sem pa nekaj prebrala in le malo videla. Zaradi zanimanja za trajnost, permakulturo in vrtnarjenje sem se prijavila za ta projekt. Veliko sem se naučila, vendar sem dobila še veliko več. Povezala sem se z ustanovitelji, veliko sem se naučila o sebi in se osebno razvila. Res sem dobila odlično izkušnjo. Bila sem vznemirjena, ko me je Petra vprašala, ali se želim udeležiti tega projekta, in vesela, ker sem v občutila, da mora biti moj naslednji korak v življenju takšen. Hkrati je bil ta projekt zame velik izziv. Živeti šest mesecev na kmetiji, se udeležiti
različnih projektov in delavnic, živeti in delati z veliko ljudmi … Ob tem sem spoznala veliko dobrega in novega. Prav tako sem imela nekaj osebnostnih izzivov, ampak to je dobro za razmislek in usmeritev, kako se lahko izboljšam na osebni in prostovoljni ravni. Tudi v težkih časih mi je ob strani stala družina. Ta projekt si bom zagotovo zapomnila in vesela sem, da sem del tega kmečkega življenja in družine.”
Marina Horvat, EVS prostovoljka v Zavodu Veles

 

IMG_20181023_080056 bdr bty
bty bty bdr

 

Drugi prostovoljec je bil Jakub iz Češke, ki je začel svojo aktivnost z marcem 2018 vse do konca novembra. Na kmetijo je prišel še v snegu in začenjal z nami cikel kmetovanja in trajnostnega razvoja za 2018.

Jakubova izjava ob koncu projekta:

”It was a blast rollercoaster – I was happy, sad, in love, hated, smiling, crying, healthy, ill, felt safe and also unsafe. But I believe it’s part of life, this everything – one cannot be without other and opposite. Ups and downs, lefts and rights, haha. Thanks to this all I could grow personally, spiritually and professionally. I learned a lot about permaculture, natural buildings, living at the farm, living with nature, relationships and also about myself (the most important! no?). I met with the local community, I made many new friends and together we co-operated on a few crazy slackline/climbing projects and workshops, I’m happy especially for those with kids. I feel sLOVEnia. Ajde bok.”

  bty bty bty
bty fcveb dav